Svenska kvastar

Det finns kvasttillverkare över hela världen, Sverige är ett av länderna som gör riktigt bra kvastar och några av Sveriges främsta kvastmakare är Nordiska Kvastar AB och Peregrin & Söner AB



Nordiska Kvastar AB

Nordiska Kvastar AB grundades år 1927 av syskonen Maphalda Sigurdsdotter och Elysseus Sigurdsson med målet att producera kvastar av hög kvalitet och precision, tillgängliga för alla oavsett färdighetsnivå. Nu, 77 år senare, är de ledande på den nordiska marknaden och familjeföretaget leds nu framgångsrikt av Maphaldas dotterdotter Miranda Ulvskog.

Nedan finns deras toppmodeller.


• Sleipner

Den ledande racerkvasten. Med sin precision och balansförmåga är den en uppskattad kvast inom alla luftburna sporter. De senaste modellerna 2011 och 2015 är även utrustade med en anitförhäxningsfernissa. Kvasten har utkommit i modellerna 88, 97, 2002, 2007, 2011 och den senast i serien är 2015. Sleipner är konstruerad för snabbhet och smidighet och är en självklar racerkvast. Sleipner rekommenderas ej för nybörjare.


• Pegasus

Pegasus är en nättare och billigare kvast än Sleipner, men är ändå en värdig quidditch-kvast, om än inte i samma nivå som Sleipner. Den kan accelerera från 0-90 på tio sekunder och är även utrustad med en snabbverkande bromsförtrollning som automatiskt slår in om användaren rör sig i farligt höga hastigheter. Pegasus kan användas till begåvade nybörjare, men är rekommenderad för vana flygare. Finns i modellerna: 1.90, 1.94, 1.98, 2.3, 2.7 samt den nyaste kvasten på marknaden: Pegasus 2.13


• Gungner

Liksom namnet antyder, är Gungner designad för att flyga genom luften som ett spjut kastad av Oden själv. Den accelererar lätt från 0-70 på 2 sekunder, vilket gör den till marknadens snabbast accelererande kvast. Accelerationen är möjlig på grund av en stabiliserande vibrationskontroll som är inbyggd i kvasten. Den kan nå en hastighet på högst 80 km/h, men är en stabil och tålig kvast. Gungner började produceras 2003 och har hittills släppts i modellerna: 2003, 2005, 2008, 2011 och 2015. Gungner är en kvast för såväl nybörjare som vana flygare.


• Molnsvävaren

Molnsvävaren är den grövsta och långsammaste kvasten, särskilt producerad för lägre fart. Utomordentlig till söndagsutflykten eller till nybörjaren. Den kan nå en hastighet på högst

50 km/h och är bra balanserad för att hänga packning från skaftet. Molnsvävaren var den första kvasten att bli producerad av bolaget och finns i modellerna Molsvävarettan upp till Molnsvävarsjuttisjuan.


Exempel på bipacksedel vid köp av en kvast


SLEIPNER 2011
Information om kvasten
Tillverkare
Nordiska Kvastar AB
Tillverkad
2011
Användning
Luftburna sporter såsom Quidditch, Terrängflygning och Gast
Fart
240 km/h
Material
Skaft av bok, hassel, ask eller ek. Strån av björk
Beskrivning:
Sleipner 2011 accelererar från 0 till 230 på 10 sekunder och når en maxhastighet på 240 km/h. Kvasten innehar en utarbetad bra balans för svängar i hög fart som gör den till en utmärkt quidditch-kvast, terrängflygningskvast, samt gastkvast. Kvasten är stabil, tålig och lätthanterlig för den vana flygaren. OBS! Ingen nybörjarkvast!





Peregrin & Söner AB

Nordiska kvastar AB var länge ledande inom den skandinaviska marknaden på kvastar, men år 1991 grundades Peregrin & Söner AB. Adam Peregrin har tillsammans med sönerna Albert och Josef plockat fram ett flertal modeller för racerkvastar till luftburna sporter. Kvastarna anses vara av högsta kvalitet och mycket tåliga för höga hastigheter och vindmotstånd. Kvastar som produceras av Peregrin & Söner rekommenderas för vana flygare eller begåvade nybörjare.

Nedan finns deras toppmodeller.


• Superior

Accelererar från 0-230 på 10 sekunder, med en maxhastighet på 240 km/h. Är ytterst välbalanserad både i uppstigning, svängar och dykningar. Påverkas ytterst lite av motvind. En erkänd och mycket omtyckt kvast för erfarna sportutövare. Utkommen i årgångarna 2001, 2007 och 2014.


• Merkurius

Accelererar från 0-95 på 20 sekunder. Kvasten har en längre startsträcka som kompenseras av en lättstyrd och ytterst rörlig kvast som tar de flesta svängar i en 180 graders vinkling utan problem. Kvasten är byggd för att vara tålig och är svår att ha sönder. Merkurius har kommit ut i modellerna: ettan, trean, femman, sjuan, nian, och tolvan och femton. Kvasten rekommenderas för vana flygare, men kan även vara en bra kvast för nybörjaren på grund av sin långa startsträcka och höga tålighet.



Om svenska toppkvastar

Superiorkvastarna och Sleipnerkvastarna rör sig i samma division och är ungefär lika bra. Många hätska diskussioner har ägt rum om de båda kvastarna och splittrat experterna i frågan om vilken kvast som är överlägsen den andra. Merkurius jämförs med både Pegasus och Gungner och experterna har enats om att den långa startsträckan för Merkuriuskvastarna kompenseras av den höga hastighet och svängningskapacitet som kvasten besitter. Inom quidditch debatteras det fritt om Pegasus som en lämpligare kvast för exempelvis slagmän då den har en jämn hastighet även efter uppstigning, samt Gungner som en utmärkt kvast för jagare på grund av sin snabba acceleration, jämte Merkurius. Professionella sökare rekommenderas däremot en Superior eller Sleipner. Detta är enbart inom sporten quidditch. I exempelvis terrängflygning har alla de olika kvastarna (med undantag för Molnsvävaren) en rättvis chans att visa sig värdig. Då sporten kräver stor skicklighet och kvastkontroll, behöver inte Sleipner och Superior vara de självklara valen eftersom både Gungner och Pegasuskvastarna är lättmanövrerade och Merkuriuskvastarna både tåliga och rörliga. I akroflygning passar inte vare sig Superior eller Sleipner utan Merkuriuskvastarna och Pegasus är att föredra, då de är stabila och jämna i sin flygning. I Gast är alla kvastar representerade, men de stora racerkvastarna såsom Superior och Sleipner flygs av de professionella gastflygarna.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar